🌱 Duurzame docent van het jaar?🌱

Mijn leven is niet duurzaam; ik heb geen warmtepomp, waterbesparende douchekop, vegetarisch dieet of elektrische auto. Ik denk niet bij elke stap die ik zet na “wat voor impact heeft dit op de aarde” en ik heb nog nooit meegelopen in een klimaatmars.

Sterker nog: duurzaamheid vond ik tot voor 1,5 jaar geleden maar een moeilijk thema. Moeilijk om vast te pakken en om te overzien, want er is zoveel: armoede, energietransitie, plasticsoep, ontbossing, biodiversiteit, inclusie, energielabels, dierenwelzijn, en nog zoveel meer.
Hoe kan ik het ooit goed doen? Door de keuzestress van alle duurzame keuzes die ik kon maken klapte ik volledig dicht. #Struisvogelpolitiek

Anderhalf jaar geleden moest ik ineens aan de slag met duurzaamheid, in het kader van leren voor duurzame ontwikkeling (Aeres Hogeschool). Ook hier keuzestress. Hoe bepaal je wat belangrijk is? Als ik maar een paar lessen heb om dit onderwerp aan te snijden, wat is dan ECHT belangrijk?  Hoe kan ik nou echt impact maken, die blijvend is en hoe verkoop ik dit aan de leerlingen?

Met hulp van Vivian Siebering kwam ik op het goede pad. We kwamen in gesprek over The Natural Step: Vier principes waaraan we ons moeten houden om onze aarde goed achter te laten voor de volgende generaties. Geïnspireerd door de vier thema’s ging ik aan de slag met het bouwen van een motiverende leerlijn. Geen saaie lessen, maar activiteiten en confrontatie op deze 4 gebieden.

De principes zijn vertaald naar drie lessen:
Een (digiboard) spel over ontbossing (niet sneller afbreken), een spel over kansen(on)gelijkheid (mensen niet beperken) en een voetafdruk spel over grondstoffen en afval (milieu-impact).  
3 lessen, 3 spellen die impact (en emotie) veroorzaken. De spellen zijn ontwikkeld om je te raken.

Alleen geraakt worden, is niet voldoende. De waaromvraag is misschien beantwoord, maar er werd geen oplossing geboden. Hoe kunnen leerlingen/studenten dit omzetten in blijvende verbeteringen en belangrijker, hoe gaf ik ze de vrijheid om iets te doen wat bij hen paste?
Ik maakte nog 1 spel en een bijbehorend project over Duurzame alternatieven, hiermee konden de leerlingen op kleine schaal vervuilende producten vervangen door duurzame producten. Kortom: ze verkleinden hun impact met een kleine switch, iets waar zij zelf voor kozen.

Dit is waar ik zelf ook begon te veranderen: mijn stappen waren eerst klein, maar ze werden steeds groter en bewuster.
Ik begon met 1 dag per week vegetarisch eten, actief afval sorteren en producten naar het repaircafé brengen. Ik ging actief kijken naar keurmerken en producten die biologisch afbreekbaar waren. Mijn koopgedrag ging van nieuw kopen naar eerst op Vinted en Marktplaats kijken en de reis naar Londen maakte ik bewust met de trein. En nu kan ik niet wachten tot de nieuwe zonnepanelen op mijn dak komen, doneer ik actief spullen op marktplaats en koop ik zoveel mogelijk refurbished producten. Ik sta stil bij elk product dat ik koop en bij elk product dat ik niet meer nodig heb.
Daarnaast ben ik nu actief bezig met de Sustainable Development Goals in mijn burgerschapsonderwijs te bouwen, of beter gezegd: mijn burgerschapsonderwijs rondom de SDG’s vorm te geven.

De stappen worden steeds groter en ik ben steeds actiever bezig met duurzaamheid en onze mooie planeet. Dit domino-effect hoop ik ook bij de leerlingen te bereiken, niet alleen op mijn school maar het liefst overal in Nederland. Samen met mijn 4 spellen, duurzaamheidchallenges en project rondom duurzame alternatieven, ga ik proberen de wereld een beetje mooier en duurzamer te maken. Eén stap per keer, want “a journey of a thousand miles begins with one single (natural) step”.

Maakt dit mij Duurzame Docent van 2022? Absoluut niet. Er is veel meer dat ik kan doen en er zijn anderen die veel meer hebben betekend binnen dit thema.
Het enige wat ik wil, is inspireren en aanmoedigen: ben je nog niet (echt) met duurzaamheid bezig of ben je net als ik verdwaald in de jungle van keuzes?

Maak dan 1 kleine stap vooruit;
Maak deze week één switch… vervang 1 gewoon product door een duurzaam alternatief.
Koop iets met een biologisch of beter leven keurmerk, koop refurbished, neem het OV of de fiets, eet 1 dag vegetarisch, repareer de spijkerbroek die je anders weg zou gooien, doneer voedsel of vervang je doucheproducten door iets zonder micro-plastics.

Het hoeft niet groot te zijn, kleine veranderingen verspreiden zich vaak makkelijker.
Begin met 1 switch en verander langzaam je manier van denken. Een voet voor de andere….

Dank je wel voor het lezen 🌱