1 JAAR IN EDTECH

Adviseur Educatieve technologie? Wat doe je dan?

Sinds ik vorig jaar ben geswitched van docent Mens & Techniek naar Adviseur Educatieve Technologie krijg ik regelmatig die vraag. Vaak is het antwoord (vol enthousiasme) “Heel veel leuke dingen!”.

Om voor mezelf eens op een rijtje te zetten wat al die “leuke dingen” zijn heb ik geprobeerd een samenvatting te maken van alles wat ik het afgelopen jaar heb gedaan. Geen complete lijst, maar wel een impressie van mijn veelzijdigheid aan werkzaamheden. (ook buiten het Edulab)

Hieronder vind je een overzicht van mijn eerste jaar in Educatieve Technologie:

Ik heb…. evenementen georganiseerd

Dit jaar heb ik meegeholpen aan het organiseren van meerdere evenementen, waaronder ons eigen mini Edtech onderwijsfestival, een kick-off voor digitale geletterdheid, een (digitaal) bezoek van de Raad van toezicht, proeverijen educatieve technologie (in het Edulab) en meerdere workshops voor verschillende thema’s (Week van de Mediawijsheid, Week van de Duurzaamheid, Maakfestival).

Bekijk hier de vlog van de Mini-Bett

Ik heb… workshops gegeven & ontwikkeld

✎ Minecraft Education Edition (Gamedidactiek conferentie, Microsoft)
✎ Bouw je eigen (online) escaperoom (Onderwijsarena, Edulab)
✎ Digitalisering en Robotisering (Edulab, MBOdigitaal)
✎ Maak je eigen VR & AR (Maaksymposium, Edulab)
✎ Gamification (Edulab)
✎ Kennisclips (Edulab)
✎ Digitaal Burgerschap (Edulab)
✎ Duurzaamheid in je eigen les (Duurzaamheid in de Klas)

Ik heb… mezelf ontwikkeld

Dit jaar heb ik verschillende cursussen gevolgd om mezelf te ontwikkelen.
✎ Lean Orange Belt (Lean six sigma)
✎ Krachtig adviseren (Het Balkon)
✎ Serious Gaming (Radboud Universiteit en Erasmus Universiteit)
✎ Creative Masterclasses (CIBAP)
✎ Nationale opleiding Mediacoach (NOMC)
✎ Nationale AI cursus (voor het onderwijs)

Ik heb… verschillende evenementen bezocht

Ik heb heel het land rondgereisd voor bijeenkomsten, inspiratiesessies en evenementen.

Internationaal: Bett London, Edutech, Spiel Essen
Nationaal: Surf Onderwijsdagen, Fectar Meet-Up, Dutch Technology festival, Bijeenkomst Vaardighedenonderwijs met Virtual Reality, MIE Expert bijeenkomst.

Bekijk hier de mini-vlog van de Bett-London

Ik heb…. heel veel kopjes koffie gedronken met heel veel leuke mensen & organisaties

Ik hou ervan om ideeën te delen en te versterken, en dat begint bij mij met een kopje koffie en een bezoek. Dit jaar heb ik ontzettend waardevolle en leuk gesprekken gehad met mensen en organisaties door het hele werkveld.

o.a. Minister Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Technolab Oldenzaal, Fablab Enschede, Probiblio, TechyourFuture, Technologie en Zorg Academie, Werkplaats Burgerschap, Kien Kennis, Provrex, VROND, Bonhoeffer Enschede, Erasmus Almelo en nog veel meer.

Ik heb… lesmateriaal ontwikkeld

Voor het Edulab heb ik verschillende lessen rondom robotica ontwikkeld, en daarnaast heb ik voor o.a. de apothekersassistenten en de onderwijsassistenten lesmateriaal gemaakt door middel van onze Lesson Make-overs. Ook dit jaar heb ik weer spannende Lesson Make-overs op de planning staan. Dit is echt een van mijn favoriete onderdelen van mijn werk.

Als burgerschapdocent ben ik ook druk bezig met het ontwikkelen van een complete leerlijn voor burgerschap voor het team ICT.

Ik heb… verschillende (educatieve) games gemaakt

Dit jaar heb ik maar liefst 4(!) educatieve spellen ontworpen en geproduceerd voor in de klas. Drie spellen over duurzaamheid voor Duurzaamheid in de klas en een spel over mediawijsheid en de impact van social media. Hopelijk kan ik die in het nieuwe jaar (2023) in grote oplage gaan drukken.

Daarnaast volop geëxperimenteerd met Seppo. Voor HR hebben we een game gemaakt voor aankomende docenten en voor de locatie de Gieterij (ROC van Twente) heb ik een introductiespel gemaakt voor leerlingen om kennis te maken met de school.
Daarnaast maak ik bij de Lesson make-overs veel gebruik van gamification.

Ik heb… vele vormen van communicatie gebruikt om Educatieve technologie te promoten

Ik heb een podcast opgenomen over gamifcation,
ik heb een VR experience gemaakt om docenten bekend te laten worden met het Edulab,
Ik heb een menukaart gemaakt voor Digitaal Burgerschap op het ROC van Twente,
Ik heb een Linkedin account aangemaakt voor mijn avonturen,
Ik heb een Instagram Take-over gedaan op het account van het ROC van Twente,
Ik heb meegedaan aan in promotievideo voor het ROC van Twente,
Ik heb interactieve visitekaartjes gemaakt,
Ik heb een interview gehad met Kennisnet (samen met mijn collega’s),
Ik heb een beslisboom gemaakt voor digitale tools.

Ik heb… mij verdiept in Mediawijsheid

Het afgelopen jaar heb ik samen met mijn collega’s gewerkt aan Digitaal Burgerschap binnen het ROC van Twente. Samen met het practoraat burgerschap hebben we een Menukaart gemaakt met daarop kant-en-klare lessen om aan de slag te gaan met digitaal burgerschap.

In september ben ik begonnen met de opleiding Mediacoach van het NOMC. Ik hoop hiermee een vaste plek te kunnen geven aan mediawijsheid (en digitaal burgerschap) binnen onze school en een aantal activerende evenementen te organiseren voor docenten én studenten.

Ik ben…. genomineerd

Voor MIE Expert 2022/2023 van Microsoft
(en mag mezelf dit jaar weer Microsoft Innovative Educator Expert noemen)

Voor de Media & Onderwijsprijs van Beeld en Geluid, met mijn Minecraft Menselijk lichaam escaperoom
(én heb deze gewonnen!)

Voor Duurzame Docent MBO van 2022 met mijn spellen over Duurzaamheid.

Ik heb… veel geleerd over Educatieve technologie

Als adviseur educatieve technologie ben ik het meest bezig met de combinatie van didactiek en technologie. Hoe kan technologie je lessen leuker, makkelijker of efficiënter maken?

Dit jaar heb ik mezelf expert gemaakt van al onze Edulab approved tools en heb ik geëxperimenteerd met o.a. Fectar, Cospaces, Zappar, MywebAR & Canva.

Inmiddels heb ik mijn werk mee naar huis genomen, want thuis gaat het experimenteren door met mijn eigen Hololens, 3D printers en 360 graden camera. #HappyWorkaholic

Ik heb…. dit alles niet alleen gedaan

Een shout-out naar iedereen die me dit afgelopen jaar heeft geïnspireerd of een zetje in de goede richting heeft gegeven.

En een heel speciaal bedankje voor mijn directe collega’s van het Edulab;
Marije Hoek, Bas Heerink, Christiaan van Meurs, Maartje Hendriks en Simone Muskee
Ik was niet zover gekomen zonder jullie steun, aanmoediging en enthousiasme (en kritische blikken).

Natuurlijk ook credits naar Dimitri van Dillen die onvermoeid inspiratie blijft verspreiden en altijd tijd maakt voor een kopje koffie.

Op naar het 2e jaar!