3d rendering cyborg teacher teaching with empty blackboard

Artificial intelligence

Welkom op mijn pagina over artificial intelligence in het onderwijs. In mijn werk als educatief technoloog hou ik de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten en mag ik graag experimenteren met nieuwe tools die bijdragen aan het onderwijs. Op deze pagina vind je daar een praktische handleiding van. Je vindt tips over het gebruiken van ChatGPT voor je lessen en mijn favoriete tools die je hierin verder kunnen ondersteunen.

Mocht je meer nodig hebben, dan kun je onderaan de korte handleiding van het Edulab vinden of kijken bij mijn workshopaanbod. Have fun!

Chatgpt als onderwijsassistent

Met ChatGPT (of andere AI chatbots) kun je makkelijk content genereren voor je eigen lessen. Ze kunnen je helpen bij een gestructureerde voorbereiding of bij het toevoegen van creativiteit aan je lessen.  Als je ChatGPT wil gebruiken, dan kun je een succesvolle "prompt" maken door de volgende 4 vragen te beantwoorden in je vraag aan de chatbot.

1.Wat wil je als uitkomst?

2.Wat is het onderwerp?

3. Wat is je publiek?

4. Specificeer je uitkomst

VOORBEELD:

Chatgpt
Gebruik de onderstaande "prompts" ter inspiratie om te experimenteren met ChatGPT voor je eigen lessen. Vervang de tekst tussen de [haakjes] door je eigen tekst.

INSPIRATIE

Wat is een goede manier om te toetsen of mijn studenten weten [hoe een democratie in elkaar zit]?

FEEDBACK

Kijk de volgende tekst na. Let op argumentatie, spelling en originaliteit [tekst]

LES VOORBEREIDEN

Ontwerp een les over [veilig social media gebruik] voor [jongeren van 16 tot 21 jaar]. Beschrijf de structuur en geef een tijdsindicatie per onderdeel. Maak gebruik van het direct instructiemodel en reflecteer met een "exit ticket"

RUBRICS

Maak een rubric met 3 rijen en 4 kolommen voor het beoordelen van een [videopresentatie]. Gebruik de volgende criteria: [presentatie, kritisch denken en creativiteit]. Geef minimaal 0 punten en maximaal 3

VRAGEN GENEREREN

Maak 4 meerkeuzevragen over [chatGPT] voor [studenten tussen de 16-18]. Gebruik 4 antwoorden, waarvan er 1 complete onzin is. Maak de vragen [Moeilijk].

of

Maak 5 open vragen over de onderstaande tekst  [tekst] 

VAARDIGHEDEN VERBETEREN

Genereer een lijst van specifieke en actiegerichte stapppen die een student kan nemen om zijn [presentatievaardigheden] te verbeteren.

KRITISCH DENKEN

Bedenk een scenario dat zich afspeelt in een [ICT serviceloket] waarbij de medewerker voor een morele keuze wordt gesteld.

KENNISCLIPS / PODCASTS

Genereer een script voor een [Kennisclip] over [Online privacy]. De [Kennisclip] mag maximaal [2] minuten duren en moet gaan over de volgende leerdoelen [leerdoelen]

andere AI tools voor docenten

Een verzameling van mijn favoriete (gratis) AI tools om mee te experimenteren.

Education Copilot

Met Education Copilot creëer je moeiteloos lesplannen, leerdoelen en open vragen voor jouw lesstof. Daarnaast biedt het aanvullende tools voor het vervaardigen van o.a. powerpoints, projecten en handouts.

Chat PDF

Met CHATPDF is het mogelijk om eigen lesmateriaal of ingescande boeken te uploaden en hierover vragen te formuleren. Zo kun je vanuit je eigen lesmateriaal vragen genereren of kunnen studenten het gebruiken om aanvullende uitleg te krijgen over hun persoonlijke lessen.

Youlearn.ai

Met Youlearn.ai kun je vragen stellen over YouTube-video's en moeiteloos quizvragen creëren. Deze quizvragen kun je gebruiken voor het samenstellen van interactieve video's (bijvoorbeeld via LessonUp).

Maia van Lessonup

Met Maia, de AI-assistent van LessonUp, kun je nu interactieve lessen ontwikkelen over een door jou gekozen onderwerp, volgens het direct instructiemodel. Maia assisteert je bij het schrijven of creëert een presentatie op basis van wat jij aanlevert.

Canva Magic Studio

Met Canva's Magic Studio transformeer je moeiteloos ideeën naar educatief materiaal. Magic Design creëert in een oogwenk interactieve lessen, terwijl Magic Switch je helpt inhoud snel aan te passen voor diverse educatieve platforms of talen, waardoor lesvoorbereiding een fluitje van een cent wordt.

Wave.video

Met Wave.video transformeer je tekst naar compacte kennisclips. Laat ChatGPT een script opstellen en upload dit in de app. Je kunt zelfs automatisch gegenereerde audio toevoegen voor een compleet educatieve ervaring.

TTSFree

Met TTSfree transformeer je tekst naar spraak. Download de gegenereerde bestanden en voeg ze toe als voiceover aan je video's of presentaties. Met een keuze uit 8 gratis stemmen, maak je je inhoud zowel verstaanbaar als aangenaam om naar te luisteren.

Anywyse (Betaald)

Met Anywyse genereer je moeiteloos podcasts over jouw lesmateriaal met tekst-naar-spraak (zelfs in je eigen stem). Deze tool is zodanig ontwikkeld dat de podcasts daadwerkelijk bijdragen aan het leerrendement van de leerlingen, wat het een ideale keuze maakt voor het toepassen van flipping the classroom.

Workshop AI IN HET ONDERWIJS

Ik geloof dat elk onderwijsteam uniek is, met specifieke behoeften en uitdagingen. Daarom bied ik geen standaard workshops aan, maar geef ik je de vrijheid om je eigen workshop samen te stellen. Ik heb gemerkt dat er een breed scala aan behoeften is als het gaat om AI in het onderwijs, en we willen ervoor zorgen dat je workshop precies biedt wat je nodig heeft.

Hoe werkt het?

  1. Kies uw onderwerpen: Ik heb een selectie van 10 verschillende onderwerpen, verdeeld over diverse categorieën. Of je nu geïnteresseerd bent in de ethische aspecten van AI, de praktische toepassingen of de didactische implicaties, er is voor elk wat wils.
  2. Mix en Match: Je bent vrij om te kiezen uit elke categorie, en je kunt de onderwerpen combineren zoals u dat wilt. Houd er rekening mee dat elk onderdeel ongeveer 30 minuten duurt, zodat je een workshop kunt samenstellen die past bij je beschikbare tijd en interesses.

AI ALGEMEEN

1. Introductie tot AI
Ontdek de basisprincipes van kunstmatige intelligentie en de impact ervan op het hedendaagse onderwijs.

2. ChatGPT als personal assistent
Leer ChatGPT en AI te gebruiken voor je dagelijkse werkzaamheden.

3. AI voor digitaal ontwerpen van lesmateriaal
Duik in de wereld van AI-gedreven ontwerptools (zoals Canva) en hun potentieel in het onderwijsveld.

AI EN DIDACTIEK

4. Digitale Didactiek & AI?
Leer werken met digitale tools voor lesgeven, waarbij AI geïntegreerd is.

5. Bouw een complete les met ChatGPT
Ervaar hands-on hoe je met ChatGPT een boeiende en effectieve les kunt samenstellen.

6. Ontwerp een curriculum met ChatGPT/AI
Ontdek hoe AI kan helpen bij het ontwerpen van een innovatief en relevant curriculum voor de moderne leerling.

7. AI en Plagiaat
Verken hoe je gebruik van AI kan herkennen en hoe je voorkomt dat studenten alles kopiëren van ChatGPT

AI EN STUDENTEN

8. "Waarom moet ik nog naar school?"
Reflecteer op de rol van traditioneel onderwijs in een tijdperk waarin AI en technologie snel evolueren.

9. Digitaal Burgerschap:
Bespreking van AI's invloed op toekomstige burgers en werknemers, en hoe we hen kunnen voorbereiden op deze digitale transformatie.

10. ChatGPT en het stimuleren van (kritische denk)vaardigheden
Ontdek hoe ChatGPT kan worden ingezet om kritisch denken en andere essentiële vaardigheden bij leerlingen te bevorderen.

 

       3. Plan je workshop: Er zijn twee manieren om je workshop te plannen:

  • E-mail me: Stuur me je gekozen onderwerpen samen met de gewenste datum(s), en ik zal je een op maat gemaakt aanbod sturen.
  • Digitaal bakje koffie: Als je liever persoonlijk over je behoeften en verwachtingen wilt praten, nodigen ik je graag uit voor een "Digitaal bakje koffie". Tijdens deze virtuele ontmoeting kunnen we alle details bespreken en samen de perfecte workshop samenstellen.

Handleiding chatgpt/ai VAN HET eDULAB

Hieronder vind je de handleiding ChatGPT & AI in het Onderwijs (van het Edulab van het ROC van Twente). Samen met mijn collega's hebben een praktische gids ontwikkeld voor het experimenteren met AI in het onderwijs.

Edulab ChatGPT door Denise Brilman